Pernajanjoki eli Koskenkylänjoki 25.4. ja 24.5.2015

Meloin Pernajanlahden päästä päähän kahdessa osassa. Ensimmäisessä osassa 25.4. meloin Pyhäjärven eteläpuolelta Porlammin sillan kohdalta Sävträsketin lintujärvelle Liljendahlin kylään asti. Toisessa osassa jatkoin ko. järveltä mereen asti Pernajanlahden saaristoon kylän uimarannalle asti.

25.4. oli kaunis kevätpäivä. Kävimme ensin tutustumassa matkalla Myrskylän kirkkoon ja Lasse Virenin patsaaseen Myrskylän keskustassa. Pyhäjärven uimaranta oli myös mielenkiintoinen paikka ja järven korkeat kalliot olivat vaikuttavia aivan rannan vieressä. Päätin lähteä melomaan Porlammin sillan jälkeen, koska Lapiokosken jälkeen olisi tullut heti laskukelvoton koski stoppareineen ja kivineen. Heti Porlammin jälkeen oli vanha myllyn läpi juokseva koski, joka piti ohittaa kantamalla. Kannettavia koskia kertyi muutama ennen Gartsbackenia, jossa oli viihtyisä grillikota padon vieressä. Illan hämärtyessä meloin Liljendahlin kylään Sävträsketin uimarannalle, josta Marko poimi minut kyytiin. Ensimmäinen osuus oli noin 20 km.

24.5. meloin toisen osuuden. Sävträsketin lintujärvi on mahtava paikka jota voi suositella kaikille bongareille ja muutenkin luonnosta kiinnostuneille etenkin juuri tähän kevätaikaan vuodesta. Näin kymmenittäin lintuja sekä valtavan hauen pakenevan melani edestä jatkaessani kohti joen alajuoksua. Näin mm. kanahaukan ottavan yhteen myöhemmin joella naakkaparven kanssa. Toinen osuus oli noin 25 km.

Kuuskosken alue on kaunista aluetta, tosin kajakkia pitää kantaa ensin tien yli ja sitten muutama sata metriä pellonreunaa vetämällä kosken jälkeiseen suvantoon. Hammarträsket on myös kaunis järvi, tämän jälkeen tuleva koski on tosin ohitettavissa helposti vasemmalta puolelta. Koskenkylän keskustassa oleva koski on kivikkoinen ja yleensä laskukelvoton, korkean veden aikaan tämä saattaa olla mahdollista meloa oikeanlaisella kalustolla ja ”taidolla”. Kannoin suosiolla maitse tiet pitkinkosken ohitse, vaikka laskin tosin kokeilumielessä kosken ensimmäisen lyhyen osuuden. Moottoritien jälkeen jonkinlainen nähtävyys on kaksi rautaista laivan hylkyä lähes keskellä jokea. Pernajanlahden saaristo on myös hieno ja suoteltava nähtävyys melojalle. Rantautumaan pääsee hyvin Pernajan uimarannalle. Kävimme lopuksi tutustumassa myös Kasavuoren kallioilla sodanaikaisen ilmatorjunta-aseman jäänteisiin, joista tosin löytyi vain kolme rautatappia kallioissa. Vaikuttavampia nähtävyyksiä olivat Mikael Agricolan synnyinkodin kohdalla oleva muistomerkki ja Pernajan vanha keskiaikainen kivikirkko.

Valokuva8466

Myrskylän kirkko

Valokuva8470

Lasse Virenin juoksijapatsas Myrskylän keskustassa

Valokuva8473

Rotulehmiä laitumella Porlammilla

Valokuva8475

Orimattilan ja Lapinjärven kuntien omistama Pyhäjärvi etelärannalta.

Valokuva8484

Pernajanjoen ensimmäinen koski heti Pyhäjärven jälkeen on Lapiokoski, laskettavissa oikeaa laitaa myöten.

Valokuva8494

Porlammin sillan kohdalla olevan koski

Valokuva8499

Vanhan myllyn läpi juokseva koski, ohitettava kantamalla heti Porlammin sillan jälkeen noin 500 metrin päässä

Valokuva8514

Käkikoski on ohitettava kantamalla

Valokuva8520

Samoin Sahakoski on ohitettava kantamalla. Samalla pitää ylittää junarata.

Valokuva8529

Gartsbackenissa kosken ensimmäinen padottu osa on ohitettavan kantamalla grillikatoksen ohitse. Kauempana voi jo laskea kosken loppuosaa.

Valokuva8546

Viimeinen koski ennen Liljendahlin kylää ja Sävträsketiä. Ohitettava joko kokonaan kantamalla vierestä tai sitten kierrettävä melomalla pienen saaren ympäri ns. kosken rosvoreittiä myöten.

Valokuva8555

Liljendahlin kylän kirkko

Valokuva8965

Kuollut naurulokki Sävträsketin uimarannalla

Valokuva8977

Garbomin laavu oli aika rapistunut mutta edelleen pystyssä

Valokuva8987

Kuuskoski on ohitettava kantamalla noin 300 metriä. Koski ja läheinen ympäristö on kuitenkin kaunis.

Valokuva8990

Kuuskosken kaksi laskureittiä alajuoksulta päin nähtynä.

Valokuva9006

Hammarträsketin järven jälkeen tuleva suvantovesi kosken jälkeen

Valokuva9018

Viimeinen kantaen ohitettava kivikkoinen koski Koskenkylän keskustassa.

Valokuva9022

Hylky heti moottoritien alituksen jälkeen Koskenkylänjoen suistoalueella

Valokuva9045

Pernajanlahti kevätauringossa

Valokuva9002

Hammarträsketin jälkeen tuleva laskukelvoton koski on ohitettava kantamalla ellei ole kokenut koskimeloja varusteineen liikkeellä.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s