Jussaari 17.6.2017

Suomen Luonnon päivänä Jussaarelle eli Jussarölle oli järjestetty yleisökyytejä Torsön Baggön merivartioaseman laiturista. Kävin lasten kanssa tutustumassa saareen. Heille tämä oli ensimmäinen kerta, itse kävin melomassa täällä viimeksi 2013 kesällä. Nähtiin vanhat asuinparakit, poraustorni ja vanha merivartiotorni, josta näkyi etelässä oleva Sundharunin majakkaluoto majakoineen hyvin selvästi. Etäisyyttä kun on vain alle 4 km. Autiotalossa kävimme myös tutustumassa tornin lähellä ja kiersimme erityisesti itäpuolen komeita kallioita ja isokivistä merenrantaa, joka on edelleen tumma malminporauksen ajoilta. Rannalle oli nyt merkitty jo hyvin toimiva luontopolku hienoimpien maisemien lävitse.

Jussaaren kaivos oli toiminnassa 1961-1967 eli sen sulkemisesta tulee 50 vuotta tänä vuonna. Se oli aikansa Klondyke, josta valitettavasti ei tullutkaan pitkällä tähtäimellä tuottavaa ”kulta”kaivosta saarelle muuttaneille työntekijöille perheineen jne. Rautamalmia louhittiin merenpohjasta noin 200 metrin syvyydestä.

Ennen lähtöä tutustuimme vielä nopeasti varaussaunaan laiturin lähellä. Paluumatkalla yhteysaluksen kippari onneksi soitti laivan pilliä, jolloin bongasimme läheisellä luodolla päivystävät kaksi merikotkaa. Toinen lähti nopeasti lentoon toisen jäädessä kalliolle.

Juliu, Diana ja Nicolas vanhan asuinparakin edustalla

Jussarön itärannalla

Itäisen rannan kallioilla

Vanhalla merivartiotornilla

Näkymä tornilta taustalla olevalle majakalle Sundharunin luodolla

Päivystävä merikotka paluumatkan ilona

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s