Houtskarin kierto 22.9.-24.9.2017

Ajoimme Suomen suurimman saaristokaupungin Paraisen länsipäähän Korppoon Galtbyn satamaan, josta myöhäisillan (yön) lossilla siirryimme Houtskarin saareen. Leiriydyimme Kittuisen leirintäalueen rantaan. Mukavuudet kuten WC jne. olivat suljettuja, mutta tärkein silti löytyi eli viihtyisät telttapaikat rannalla. Lauantaipäivä 23.9. oli aurinkoinen ja ihanteellinen melontapäivä. Lähdimme kiertämään saarta myötäpäivään. Meloin ensimmäistä kertaa Sipoon legendan Jorma Kohosen etumelojana ja Sisko perinteisesti ”linnoittautui” Matin etumelojaksi.  Sisko ja Matti meloivat Hyppeisen ja Houtskarin pääsaaren välisestä kapeikosta, Jorma ja minä meloimme Hyppeisen länsipuolelta ja pääsimme ihastelemaan tyyntä maisemaa Ahvenanmaalle Sottungan suuntaan. Kävimme Jorman kanssa ihastelemassa Högskärin saaressa isoa lintupönttöä samalla kun kävin huoltotauolla lyhyesti. Sisko ja Matti olivat nousseet jo aiemmin viereiseen Ässkärin saareen Kivimon länsipuolella. Löydettyämme toisemme pidimme tässä kohtaa lounastauon.

Jatkoimme seuraavaksi pohjoiseen ja mietimme olisiko meteorilla ollut mahdollisesti miten paljon tekemistä Mossalan pohjoispuolen hyvin tasaisessa ja saarettomassa melko laajassa merialueessa. Bongasimme Mossalan pohjoispään pienen lauttasataman ja jatkoimme melontaa Storön ja Ahvensaaren eteläpuolista linjaa Norrskataan. Saaren pohjoispäästä Houtsalan Långnäsissä oli leppoisa telttapaikka, jossa löytyi jopa muutamia hyttysiä illalla. Evästimme ja ihastelimme tähtitaivaan kuvioita myöhemmin illan vaihduttua yöksi.

Sunnutaina meloimme Norrskatan kylänlahteen ja bongasimme kirkonkylän. Hiljainen oli kylätie täällä päin. Pikkusaaret Norrskatan eteläpuolella olivat kivoja kohteita kajakista päin katsottuna ennen Olofin niemeä. Saimme kohtuullisen tuntuvaa sivumyötäistä tuulen siivitystä paluumatkalla kohti Kittuisen rantaa. Kokombrikin pieni saari keskellä tätä lahte oli kivan näköinen saari, jossa oli mökki ja pieni loistomajakka.

Matkaa retkestä kertyi liki 60 km. Nopein kilometri oli 8,3 km/h, silloin kun olimme kiertämässä kaksistaan pidennettyä lenkkiä, noin 10 km lähdöstä. Nopein kymppi meni 6,3 km tunnissa, koko reissun keskinopeus meillä 5 km/h, jossa on mukana koko reitin tallennusaika, eli myös kuvaus- ja kusitauot.Alle 5 km/h (osa niistä alle 4 km/h) kilometripätkiä oli 10 ja samoin yli 7 km/h kilometripätkiä oli 10.

Jorman GPS-data reitistä. Paraisten Houtskarin ja Norrskatan kierto 22.-24.9.2017

Lounastauko Ässkärin saaren aurinkoisilla kallioilla Kivimon saaren kupeessa

Näkymä Ässkäriltä Högskärille

Auringonlasku Norrskatan pohjoispäässä Houtsalassa leiripaikassa.

Aamu ja aamiainen samassa paikassa

Norrskatan kirkonkylänlahti

Sisko ja Matti vauhdissa Norrskatan eteläpuolella

Jorma ja Henri

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s