Hurissalon kierto 15.-18.6.2018

15.6.2018 aloitimme  Markon kanssa retken, jossa lähdimme Varkaantaipaleen kanavan eteläpuolelta Someenjärveltä. Meloimme Louhivedelle, jossa ensimmäinen kiva taukopaikka löytyi Otrasaaresta. Tämä on virallinen ulkoilu-ja retkeilysaari, jossa mm. laavu ja ulko-WC sekä komea näköala kallioln laelta Louhivedelle Mikkelin suuntaan. Sitten jatkoimme Anttolan Väätämönsalmelle ja lopulta Korvensaaren ulkoilusaareen yöksi. Saaren eteläkärjessä on venelaituri, grillikatos ja myös sauna.

16.6.2018 seuraavana aamuna saunoimme ja uimme pitkän kaavan mukaan. Halkoluodoilla näimme komean kalliojyrkänteen siirtolohkareineen ja kalasääksen pesän viereisen luodon kelopuun latvassa. Sain pari kohtuullista kuvaakin. Sitten jatkoimme tutustumista Makutsaaren laavuun lyhyelle tauolle. Makutsaaren edustalla on myös Luonterin syvin kohta, noin 70 metriä.

https://www.juvanlehti.fi/2017/04/02/luonteri-on-jaalle-nousevien-vesien-jarvi/

Kävimme pysähtymässä Pihlajasalon lounaispuolella Tikaskaarteenvuoren kalliomaalaukseen, josta ei kyllä suoraan sanoen nähnyt yhtään mitään muinaisia piirroksia järvelle puiden läpi eikä edes maitse, vaikka edustalla olevalta tieltä kävimme kurkkimassa. Pitäisi olla optiikkaa mukana, tai kiipeilyvarusteet ja rutkasti aikaa ja intoa etsiä kallion pinnasta muinaisia piirroksia 😉  Jatkoimme melontaa Pihlajasalon pohjoiskärkeen Maaralansalmeen. Pidimme tauon Sarvikallionniemessä, jossa oli todella idyllinen hiekkaranta. Jatkoimme kohti Hirvensaloa, matkalla tuli ensin Ristiniemen retkeilyalue ja sitten Karihiekka, jonne jäimme yöpymään. Paikalla oli myös paljon Kuopion kiipeilyseuran jäseniä.

17.6.2018 jatkoimme melontaa kapeikkoon Hakolahteen. Hakolahden ja Pienen Hakolahden välillä kulki tie ja tästä oli lopulta pakko nostaa kajakki tien yli. Ali menevä rumpu oli aikas paljon liian pieni melottavaksi;)   Pienellä Hakolahdella oli komeita kalliojyrkänteitä ja myös yksi pieni luola nähtävyytenä. Seuraavaksi etappina oli legendaarisen Pistohiekan hiekat, jossa menimme pizzalle ja uinnille luonnollisesti myös. Seuraavaksi etappina oli Riuttaniemen Kaasuvuoren hiekkaranta Ruokotaipaleella. Venäläisiltä kalastajilta löytyi retkituoli ja uistin sekä muuta pikkuroinaa rannalta. Kalastus ilmeisesti kiinnostaa tässäkin kohtaa. Kiersimme nyt Summalansaaren eteläpuolelta Syväsalmelta jo ennestään tutulle reitille ja pystytimme teltan Vekarsalon Jauhokankaan kauniille hiekkarannalle Mallaslinnoituksen läheisyyteen. Seuraavana aamuna Korkiasaaresta souti reipas vanhempi mies Ristiinan Pursiseurasta ja kävi tutustumassa Mallaslinnoitukseen.

18.6. 2018 oli edes retken päätöspäivä. Lähdimme aamiaisen jälkeen melomaan Käenniemenselän yli, jossa ylitimme koko Saimaan syvimmän kohdan 84 metriä siinä samalla. Pöllänvedelle Himalansaaren eteläpuolelle tästä, josta kapeikkoa pitkin Siltasalmen läpi edelleen Yövedelle. Himalansaaren Mustikkavuori oli komea jyrkännekallio oikealla puolella ennen kuin suuntasimme Varkaantaipaleen kanavalle. Vastaan tuli myös pari kirkkovenettä, joille huusin tsemmppivetoja 😀   Ilmeisesti kisa oli aika loppusuoralla, kun perämiehetkin istuivat hiljaa ja vain yksittäiset soutajat jaksoivat enää vetää tosissaan. Rantauduttuamme matkaa oli mittarissa lähes 120 km ja muistona täydellisen kauniit säät joka päivänä. Kiersimme uusina saarina tällä retkellä Suomen sisävesien kolmanneksi suurimman saaren, Hurissalon, Hirsisaaren, Pihlajasalon, Hirvensalon, Saukonsalon ja Himalansaaren. Parempaa ei voisi retkeltä toivoa.

Kävimme maitse tutustumassa myös Astuvansalmen komeisiin kalliomaalauksiin, historialliseen Kallioniemen kartanoon, Pien-Toijolan talonpoikaismuseoon ja Ristiinan kirkonkylään. Ristiinan kirkolla oli myös Otto von Fieandtin hautamuistomerkki, joka tietämän mukaan on tuotu Neuvostoliitosta Suomeen sodan jälkeen.

Hurissalon kierros

Lähtö Varkaantaipaleen kanavan kupeesta. Kanava on itsessään nähtävyys, jonne pääsee myös maitse lähelle.

Näköalamaisema Otrasaarelta Louhiveden selälle Mikkelin suuntaan

Auringonlasku Väätämönsalmella

Saunamestari Korvensaaren saunan patiolla

Halkoluotojen siirtolohkareet, jossa vieressä olevalla luodolla myös pesivä kalasääksi

Professori E.N. Setälän Kallioniemi Varkaantaipaleella, jossa kävimme tutustumassa retken jälkeen.

Henri eläytymässä Astuvansalmen kalliomaalauksiin 🙂

Viipurin sorvalissa Otto von Fieandtin hauta, jonka hautakivi on epävirallisen tiedon mukaan tuotu takaisin Neuvostoliitosta sodan jälkeen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s