Parainen Runt 11.-12.9.2015

Teimme Matin ja Jorman kanssa melontaretken tavoitteena kiertää ns. vanha Kanta-Paraisten saaristo kokonaan kahdessa päivässä. Matka oli 95 km, joten tavoite oli melko kova, mutta täydellisesti suunnitelmiin sopinut sää auttoi meitä paljon tämän tavoitteen saavuttamisessa. Erityisesti sunnuntaina myötätuuli siivitty kajakkimme hurjiin nopeuksiin, Avalon Avecilla 12,5 km/ h. Jorma pääsi yksiköllä Avalon Elainella vielä aavistuksen verran kovempaa, huippunopeus 12,9 km/h.

Lähdimme liikkeelle lauantaina 11.9. 2015 Kuusiston salmesta Kaarinan uimarannasta myötäpäivään. Aluksi alitimme Paraisten ja sitten Harvaluodon sillan. Pidimme lounastaukoa päästyämme Paimionselkään jonkin matkaa eteenpäin. Kalastajiakin oli liikkeellä. Havahduttavin ja samalla järkyttävin löytömme oli Bådanin luodolla Kemiönsaaren kunnan puolella, jossa huomasimme oman vessatauon aikana kymmenittäin kuolleita ja vahvan perustellun epäilyn mukaan tahallisesti tapettuja merimetsoja omillaan pesillään. Sää oli kirkas eikä tuula juuri ollut. Illaksi saavuimme Höglandin saareen, joka oli komea saari korkean kallion ja näkötornin kera. Yövyimme teltassa saaren rannassa. Illalla kävimme juuri ennen auringonlaskua näkötornissa katselemassa komeita Saaristomeren kansallispuiston maisemia. Ensimmäisen päivän melonta oli 46 km.

Sunnuntaina 12.9.2015 teimme kierroksen saaren luontopolulla ja kiipesin lähes nelinkontin polun loputtua kallion päälle näkötornille saaren eteläpäästä. Saarella oli talonpoikaishistoriaa, oli mm. vanhan tuvan kivijalan jäännökset, pelto ja maakellarin jäännökset kalan ja hylkeenpyynnin kylmäsäilytystarkoituksessa. Aamupalan ja kulttuurikierroksen jälkeen lähdimme reippaan tuntuisessa myötätuulessa kohti Paraisten Porttia ja tästä edelleen kohti Nauvon lossia, jonne matkaa tuli noin 20 km. Sitten edelleen pohjoiseen, pidimme lounastauon idyllisessä Sandholmenin saaressa lossin lähistöllä. Myöhemin näimme mm. Airiston Helmen sataman ja Orisgrundetin eli Orhisaaren tutkamastot. Reipas myötätuuli siivitti menoamme ja nopeutti matkatekoa merkittävästi. Oikeastaan keli ei olisi voinut olla parempi. Kakskerran suntti oli kiva kohde ja tässä kohtasimme jonkun krampin saaneen selkälokin, jota tutkimme jonkin aikaa. Otimme lokin kiinni vedestä ja luulimme sen aluksi jääneen siimaan kiinni jalastaan tms. Lokki vaikutti kuitenkin kaikin puolin terveeltä ja laskimme sen tarkastelun jälkeen takaisin vesille. Loppumatka olikin selvää melontaa takaisin rannalle noin 29 km. Sunnuntain kokonaismatkaksi tuli 49 km. Kiersimme tällä retkellä Kuusiston saaren, Harvaluodon, Kirjalansaaren eli Lielahdensaaren, Lemlahdensaaren, Atun, Stortervolandetin, Ålönin ja Kakskerran eli kahdeksan Suomen 100 suurimmasta merisaaresta 🙂

Linnki Jorman kuviin ja filmiin;

http://ruskio.fi/2015parainen/

Valokuva0377

Henri ja Matti Harvaluodon sillan kohdalla

Valokuva0406

Bådanin merimetsojen surullinen joukkokuolemasaari

Valokuva0407

Merimetson jäänteet

Valokuva0422

Höglandissa

Valokuva0429

Näkymä Höglandin näkötornista auringonlaskun aikaan

Valokuva0433

Näkötorni

Valokuva0459

Näkymä näkötornista päivällä

Valokuva0520

Sandholmenin hieno hiekkasaari lähellä Nauvon lossia

Valokuva0549

Selkälokin motitus Kakskerran suntissa

Valokuva0550

Kiinniotto

lokki 1

Selkälokki tarkkailussa ennen veteen laskemista

Parainen Runt

Paraisten kierto

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s